Annons
Växjö

Priserna för kollektivtrafik väntas öka - S kritiska

Växjö • Publicerad 13 juni 2023
Joakim Pohlman (S), 2:e vice ordförande i trafiknämnden
Joakim Pohlman (S), 2:e vice ordförande i trafiknämndenFoto: Alexander Hall

Under dagen sammanträdde trafiknämnden i Kronoberg. Alliansstyret föreslog en höjning av priserna i kollektivtrafiken. Bland annat vill man att priset på enkelbiljetter höjs med 3-24 kr och periodbiljetter 30 dagar höjs med 70-159 kr. Totalt skulle det innebära en prishöjning med 12 procent.

Anledningen till höjningarna är flera. Till att börja med så minskade antalet resande drastiskt under pandemin och därmed även Länstrafikens intäkter. Trots att resandet nu har börjat återhämta sig så har Länstrafikens utgifter fortsatt att öka på grund av inflation och bränslepriser. Detta är de huvudsakliga anledningarna till de föreslagna prishöjningarna.

Annons

Även Socialdemokraterna menar att en viss höjning är nödvändig, men skriver i ett pressmeddelande att man är oroade över konsekvenserna av den kraftiga höjningen styret vill genomföra.

– Det finns smärtgränser för hur mycket de som reser kollektivt är beredda att betala för enkelbiljetter och periodkort. För stora ökningar riskerar att leda till minskat resande och därmed minskade intäkter. Dessutom vet vi att kollektivtrafiken spelar en stor roll för att alla, oavsett storlek på plånbok, kan ta sig till och från jobbet och runt på fritiden. Det moderatledda regionstyrets förslag om kraftigt höjda biljettpriser kommer slå hårt mot många som redan har det tufft, säger Joakim Pohlman (S) 2:e vice ordförande i trafiknämnden i pressmeddelandet.

Socialdemokraterna föreslår istället att priserna ska höjas med hälften så mycket, alltså totalt 6 procent.

Efter omröstning i trafiknämnden bestämdes det att styrets förslag om en tolvprocentig höjning ska läggas fram för beslut på regionfullmäktige i september i år.

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons