Annons
Växjö

Problem med störande rök i villakvarter – ”eldas flera gånger per dag”

Växjö • Publicerad 21 december 2022

En man som bor i ett villakvarter i Växjö vände sig i början av december till kommunen med ett klagomål. Enligt mannen eldar hans grannar mycket i sin kamin och när det är vindstilla eller blåser södervindar hamnar vedröken i luftintaget till hans villa, vilket orsakar problem med inomhusmiljön.

Mannen skrev i sin anmälan att grannarna ”eldar flera gånger per dag under lång tid i kamin” och att han nu önskar kommunens hjälp med den störande röken.

Annons

När en miljö- och hälsoskyddsinspektör kontaktade grannen, förklarade han att han försöker elda i sin kamin när det blåser gynnsamma vindar för att inte störa för mycket. Han tillade att familjen eldar oftare nu när det är kallt, men att de endast använder torr och ren björkved.

Miljö- och hälsoskyddskontoret har nu beslutat att grannen måste försöka se över sitt vedeldande ”så att störning till omgivning minimeras”.

Kommunen tillägger i beslutet att man kan behöva utreda ärendet mer ingående och då ställa krav på åtgärder eller inskränkningar, om det skulle inkomma fler klagomål på vedeldandet i kvarteret.

Infekterad grannstrid om rök från braskamin har blossat upp i villakvarteret.
Infekterad grannstrid om rök från braskamin har blossat upp i villakvarteret.Foto: LENNART MÅNSSON
Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons