Annons
Växjö

Profilerad fotbollsledare i Kronoberg misstänkt i miljardhärva

Växjö • Publicerad 5 mars 2023
Lagbok och klubba.
Lagbok och klubba.Foto: MAXIM THORE

En profilerade fotbollsledare i en klubb i Kronobergs län misstänkts ha bokfört falska fakturor för över en miljard kronor i en så kallad momskarusell.

Annons

Det handlar om påhittad handel med varor som inte existerat. Tolv personer, varav tre är bosatta i Växjö kommun, misstänks ingå i handelskedjan där bolag påstått sig importera framför allt mobiltelefoner från andra EU-länder.

– Genom upplägget har man under ungefär ett års tid gjort fiktiva försäljningar av mobiltelefoner för cirka en miljard kronor varvid momsen uppgått till cirka 200 miljoner kronor, säger åklagare Peter Helsing vid Ekobrottsmyndigheten till Smålandsposten.

Rollen som fotbollsledaren ska ha haft i härvan har enligt Peter Helsing varit att reducera bort moms som nästa bolag, en firma i Stockholm, borde ha betalat till svenska staten.

Fotbollsledaren, som förnekar brott, står nu åtalad för grovt skattebrott, två grova bokföringsbrott, grov näringspenningtvätt och medhjälp till grovt skattebrott. Dessutom vill åklagaren att han ska få näringsförbud under tio år. Om han döms riskerar han ett långt fängelsestraff.

– Jag vill inte uttala mig om någonting. Jag vill gå igenom det här nu. Det har varit tillräckligt jobbigt som det är och jag vill ta det här i lugn och ro tillsammans med min advokat och lösa det på bästa möjliga sätt. Mer än så vill jag inte gå in i det, säger fotbollsledaren till Smålandsposten.

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons