Annons
Växjö

Projekt i Kronoberg tilldelas EU-miljoner

Kronoberg • Publicerad 27 juli 2023
120608 OS i Stockholm 100 år, seglingsregatta vid stadshuskajen, segling, eu-flagga, EU, Europeiska unionen.© Bildbyrån - 73523
120608 OS i Stockholm 100 år, seglingsregatta vid stadshuskajen, segling, eu-flagga, EU, Europeiska unionen.© Bildbyrån - 73523Foto: NILS JAKOBSSON

Förra veckan beslutade Strukturfondspartnerskapet för Småland och öarna att dela ut 83 miljoner kronor i EU-stöd till fyra olika projekt. Fyra av projekten är berör Kronoberg och tilldelas ungefär 24 miljoner kronor tillsammans.

Det första projektet är Kompetensutveckling Småland+ som får merparten av pengarna, 15 miljoner kronor. Det går ut på att Campus Värnamo ska genomföra kompetenshöjande och behovsstyrda utbildningar. De ska vara till för personer verksamma inom industrin och dess underleverantörer i bland annat Kronoberg. Målet är att öka kompetensen speciellt när det gäller grön omställning, hållbarhet och digital mognad.

Annons

Näst mest pengar tilldelas Smart DAT, cirka sex miljoner kronor. Det är ett projekt som Linnéuniversitetet driver. Det ska stödja automatisering och robotiseringen i tillverkningsindustrin i Kalmar och Kronobergs län.

Tre av EU-miljonerna går till REIS Kronoberg, ett projekt som ska drivas av regionen tillsammans med exportfrämjande aktörer i länet. Tillsammans ska de få små och medelstora företag att exportera mer och samtidigt locka fler personer att vilja investera i och etablera sig i Kronoberg.

360 000 kronor tilldelas projektet Center for Energy and Environment. Det är en förstudie som drivs av Linnéuniversitetet. Man ska tillsammans med föreningen Goda hus ska göra intervjuer, ha dialoger med intressenter och besöka SMF:er i Kalmar och Kronobergs län. Tanken är att man ska bygga en samverkan mellan flera aktörer i länet när det gäller energi- och miljöfrågor.

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons