Annons
Växjö

Psykiskt sjuk man med hammare sköts av polis – nu döms han

Växjö • Publicerad 16 maj 2023
Flera polipatruller på plats på Öster i Växjö i början av januari 2021.
Flera polipatruller på plats på Öster i Växjö i början av januari 2021.Foto: Carl Carlert

En 29-årig man döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning för försök till grovt våld mot tjänsteman. I början av januari 2021 ska mannen ha attackerat poliser genom att springa mot dem utrustad med en hammare. Han ska samtidigt ha skrikit att han skulle döda dem.

För att stoppa mannen fick polisen använda verkanseld och sköt honom i ena benet och ena armen. När mannen hade säkrats fördes han till sjukhus för vård.

Annons

Poliserna var på plats för att biträda ambulanspersonal som föräldrarna till mannen hade tillkallat för att få hjälp med transport till psykakuten då sonen har en psykisk sjukdom som han fått vård för under många år. När polisen kom till platsen ska mannen ha varit utåtagerande och slagit sönder saker i en bostad. Han ska därefter ha hoppat ner från en balkong, minst tre meter från marken, rest sig upp och börjat springa ned för en slänt i riktning mot där två grupper med poliser var placerade. Han hade då hammaren i sin ena hand.

Mannen har uppgett att han var mycket rädd att bli skjuten och att han inte ville följa med poliserna.

Mannen led av en allvarlig psykisk störning och var inne i en psykos vid tillfället. Han döms nu till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons