Annons
Växjö

Räddningstjänsten kritiserar utrymningen på nya sjukhuset

Nya sjukhuset i Räppe får skarp kritik från räddningstjänsten.
De anser att sjukhuset inte har en tillräckligt tillfredsställande utrymningsstrategi vid brand.
– Det finns scenarion där du kan komma till en situation där du måste ta ut patienter via trappor, säger brandingenjören Annie Lennartsson.
VÄXJÖ • Publicerad 13 maj 2023
Brandingenjören Annie Lennartsson är kritisk till utrymningsplanen på det nya sjukhuset i Räppe.
Brandingenjören Annie Lennartsson är kritisk till utrymningsplanen på det nya sjukhuset i Räppe.Foto: Elvedin Basic, Region Kronoberg

Region Kronoberg har i ett tidigt skede bett räddningstjänsten att kommentera deras utrymningsstrategi för det nya sjukhuset i Räppe som ska stå färdigt 2030.

När Värends räddningstjänst tittat på ett utkast av utrymningsstrategin är deras tolkning att den inte är skälig för ett nybyggt sjukhus. De ställer sig skarpt frågande till hur utformningen av sjukhusbyggnaden ska se ut utifrån utrymning vid brand.

Annons

– Det finns scenarion där du kan komma till en situation där du måste ta ut patienter via trappor. Detta tycker vi inte är skäligt i ett nybyggt sjukhus då vi ser en fara med att behöva släpa eventuellt sängliggande patienter ned för trappor, säger brandingenjören Annie Lennartsson på Värends räddningstjänst.

Regionen håller dock inte med om räddningstjänstens bedömning och lyfter fram egna slutsatser med hjälp av sina brandkonsulter.

”Vår bedömning av resursbehovet för att i värsta scenariot utrymma en patient via trappor är att det behövs fyra stycken vårdpersonal/patient som förflyttar patienten ett plan upp eller ner. Resursmässigt vid en sådan situation kan regionen kraftsamla med personal”, skriver Region Kronoberg i sin kommentar till räddningstjänstens yttrande.

Ritningen över det nya sjukhuset i Räppe ser ut så här.
Ritningen över det nya sjukhuset i Räppe ser ut så här.Foto: Region Kronoberg

Här saknas innehåll

Elvedin BasicSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons