Annons
Växjö

Räddningstjänstens tips inför jul – det här är det absolut viktigaste

Växjö • Publicerad 21 december 2022
Barn vid julgran.
Barn vid julgran.

December är den månad då flest bränder drabbar hushållen i Sverige och de vanligaste brandorsakerna är soteld och levande ljus. Nu har Värends räddningstjänst kommit med tips på hur man kan skapa en brandsäker julstämning.

Enligt räddningstjänsten är det absolut viktigaste att du har en fungerande brandvarnare i ditt hem. Andra tips är att använda ljusstakar i material som inte kan börja brinna, att man dekorerar ljusstaken med icke brännbart material, att ljusen står stadigt och inte för nära gardiner och att aldrig lämna levande ljus utan uppsikt.

Annons

När det kommer till julbelysningen tipsar räddningstjänsten om att kolla att sladdar och kontakter är hela, tänka på att använda ljusslingor som är till för utomhusbruk när du dekorerar ute och se till att ha det wattal på lamporna som rekommenderas för ljushållaren. Dessutom bör man inte skruva ut en lampa för att släcka ljusstaken eftersom det kan orsaka kortslutning utan i stället använda strömbrytaren eller dra ur sladden.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons