Annons
Växjö

Räddningstjänsterna uppmanar att elda säkert

Växjö • Publicerad 28 oktober 2022
Infekterad grannstrid om rök från braskamin har blossat upp i villakvarteret.
Infekterad grannstrid om rök från braskamin har blossat upp i villakvarteret.Foto: LENNART MÅNSSON

Fler och fler fastighetsägare ansöker om tillstånd för att elda i kamin eller öppna spisar. Nu går räddningstjänsterna i länet ut med uppmaningen att elda säkert.

Räddningstjänsten uppmanar alla kamineldare att:

  • Inte elda mer än vad eldstaden klarar av. De flesta lokaleldstäder är gjorda för max 2,5 kg ved per timme. Lägg in ett nytt vedträ när det tidigare inlägget brunnit ner till en glödbädd, det är både mer effektivt för värmen och mer skonsamt för anläggningen.
  • Låt eldstaden vila mellan eldningarna. Eldar du 4 timmar, låt den vila 4 timmar. Kontinuerlig värme kan ackumuleras i till exempel bjälklag och därmed starta en brand.
  • Använd bara torr ved. Överblivet virke från renoveringen, det nedhuggna äppelträdet eller annat trädgårdsavfall kan medföra ökade beläggningar i skorstenen och leda till sämre förbränning och ökad risk för skorstensbrand.
  • Meddela din sotare om att du eldar mer, så sotning och brandskyddskontroll sker med rätt intervall. Tänk även på att en avställd eldstad måste genomgå en brandskyddskontroll innan den åter får tas i bruk.

Här saknas innehåll

Charlotte StjernkvistSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons