Annons
Växjö

Råkade skriva 0 i stället för O – strid om p-böter hamnade i tingsrätten

Växjö • Publicerad 26 oktober 2022
Foto: Tomas Löwemo

En Växjöbo som betalade p-avgiften elektroniskt i stan en dag i augusti råkade skriva siffran 0 i stället för bokstaven O, när hon knappade in sitt registreringsnummer.

Eftersom p-vakten på grund av felskrivningen inte kunde se att någon avgift var inbetald för fordonet, fick Växjöbon 400 kronor i böter.

Annons

Men kvinnan vägrade betala boten och överklagade till Polismyndigheten, som gjorde tummen ner med motiveringen att ”parkeringsanmärkningen har lagligt stöd och är korrekt utfärdad”.

Då drev hon ärendet vidare till Växjö tingsrätt och förklarade att hon visserligen hade slarvat när hon skrev 0 i stället för O, men att det var helt uppenbart att hon hade betalat för sin parkering och inte brutit mot någon faktisk lag.

Men domstolen går nu på polisens linje. Rätten skriver i sitt beslut att den som parkerar ”alltid ansvarar för sina egna förbiseenden och misstag i samband med betalning och registrering av parkeringsavgift”, och Växjöbon måste därför betala p-boten.

Här saknas innehåll

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons