Annons
Växjö

Rapport: Så stor skillnad gör Växjö Energi och Växjöborna för klimatet

Växjö • Publicerad 9 mars 2022
Sandviksverket för Växjö Energi.
Sandviksverket för Växjö Energi.Foto: Jonas Ljungdahl

En ny rapport från utredningsföretaget Profu visar att Växjö Energis bidrag till klimatpåverkan är negativ, vilket innebär att utsläppen är lägre med Växjö Energis verksamhet än utan.

Under förra året bidrog Växjö Energi till att 205 600 ton koldioxid inte släpptes ut.

Annons

– Det är fantastiskt att se att vår lokala, 100 procent förnybara el och värme har minskat klimatbelastningen så mycket. Det kan jämföras med att alla i invånare i Växjö kommun avstod från att köra bil under två år, säger Erik Tellgren, vd för Växjö Energi.

I resultatet vägs bland annat egna utsläpp samman med de utsläpp som kommer av inköpt el, transporter och resor.

Växjö Energis förnybara elproduktion var under 2021 betydligt högre än året innan, både från kraftvärme och vindkraft. De har också levererat mer fjärrvärme än föregående år.

Växjö Energi har sedan december 2019 en fossilfri produktion av fjärrvärme, fjärrkyla och el vid Sandviksverket i Växjö. Bränslet består av restprodukter från närliggande skogs- och trävaruindustrier och består framför allt av grenar, kvistar, toppar, bark och spån.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons