Annons
Växjö

Råttproblemen ökar i Växjö

Det är säsong för råttor nu. Skadedjursbekämparna på Nomor i Växjö har sett en hundraprocentig ökning av antalet saneringar den senaste tiden.
– Det är en ganska radikal ökning och kan ge stora skador på fastigheter och områden, säger Fredrik Lisselgård, driftansvarig tekniker på Nomor Skadedjursbekämpning i Växjö.
Växjö • Publicerad 6 december 2022
Råttproblemen ökar i Växjö och skadedjursbekämparna får göra fler saneringsuppdrag.
Råttproblemen ökar i Växjö och skadedjursbekämparna får göra fler saneringsuppdrag.

Hösten brukar vara högsäsong för företag som sysslar med skadedjursbekämpning och sanering. I år är det inte något undantag för Nomor Skadedjursbekämpning i Växjö. De vittnar om en snabbt uppåtgående trend kring råttproblematik i Växjö och bara de senaste månaderna har de haft en ökning av antalet saneringar med hundra procent.

Hittills i år har de utfört strax över 400 saneringar mot råttor i Växjö, vilket är dubbelt som många som under förra året.

Annons

– Det har varit en del saneringar i områden där vi tidigare inte har varit men även saneringar där vi tidigare har arbetat men där problemen kommit tillbaka. Det är en ganska radikal ökning, Fredrik Lisselgård, driftansvarig tekniker på Nomor Skadedjursbekämpning i Växjö.

Vad tror du ligger bakom ökningen?

– Det är mycket som spelar in. Det kan dels vara att fler folk är benägna att anmäla när de ser råttor eller spår av råttor. Men sedan är det mycket vid byggnationer och ombyggnationer och förtätningen av städer. Så fort du sätter spaden i marken så stör du även råttans naturliga habitat.

Fredrik Lisselgård lyfter också upp att nedskräpning, dålig sophantering och fågelmatning kan bidra till en ökad råttproblematik.

– Det kan ge stora skador på fastigheter och runt omkring i områdena. Råttorna kan också sprida sjukdomar via urinen. Deras tänder kan växa uppemot 14 centimeter per år och har därför ett otroligt behov av att gnaga för att överleva.

Vad är viktigt att tänka på om man misstänker att man har råttor i hemmet?

– Det viktigaste är att anmäla till hyresvärden, fastighetsägaren, försäkringsbolag eller en saneringsfirma för att det ska kunna göras en bedömning och rätt åtgärder ska sättas in. Bostadsrättsföreningar och fastighetsägare kan se över soprum, så att det är ordning och reda. Det ska vara tätt och fint, sopkärlen ska lock och pluggen under ska vara i.

De som bor i hus eller lägenhet kan se över sin omgivning och enligt Fredrik Lisselgård kan det vara bra att se över till exempel platsen där man förvarar trädgårdsmöbler och ved.

– Det är en gynnsam miljö för gnagarna om det står intill husfasaden. Man bör också se över till exempel fågelmat, fallfrukten och komposteringen.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons