Annons
Växjö

Regeringen: Klartecken för jättebygget vid Fagrabäck

Regeringen ger klartecken för byggnationen av en ny trafikplats på Fagrabäck. I veckan avslogs överklaganden från ett antal personer som varit emot planerna.
Växjö • Publicerad 15 maj 2021
Illustration över den planerade trafikplatsen hämtad från Trafikverkets film om projektet.
Illustration över den planerade trafikplatsen hämtad från Trafikverkets film om projektet.Foto: Trafikverket

Trafikverket och Växjö kommun planerar för en ny trafikplats vid Fagrabäck och en ombyggnation av Österleden. Trafikverket planerar att mittseparera Österleden och bygga en trafikplats där trafiken från väg 25 och 27 skiljs från lokaltrafiken. Syftet är att resan till, från och genom Växjö ska bli säkrare och smidigare. Men planerna har fått hård kritik från privatpersoner, organisationer och bostadsrättsföreningar.

I maj 2017 beslutade Växjö kommun att upphäva en del av Fylleryds naturreservat för att bygga om Fagrabäcksrondellen i Växjö, vilket överklagades till regeringen som avslog överklagandet.

Annons

Trafikverket gjorde klart en vägplan, som även den överklagades av ett antal privatpersoner och två bostadsrättsföreningar. Ett par menar att ombyggnaden hindrar Växjö kommun och Sverige från att klara miljömålen i Agenda 2030. En av bostadsrättsföreningarna har framfört att ombyggnaden kommer att leda till högre hastigheter och därmed högre bullernivåer och utsläpp. Bostadsrättsföreningen menar också att ombyggnaden kommer förstöra en del av Fyllerydsskogen. Det skulle innebära försämrad livskvalitet för de boende i föreningen enligt föreningen.

Regeringen beslutade under onsdagen att avslå överklagandena och därmed står Trafikverkets beslut fast och det nya jättebygget kan byggas.

”Det har inte framkommit något som föranleder regeringen att göra någon annan bedömning än den Trafikverket har gjort i det överklagade beslutet”, står det i regeringens beslut.

Beslutet har bland annat undertecknats av Anders Ygeman (S), energi- och digitaliseringsminister.

På grund av beslut och överklagandena har byggstarten försenats. Ombyggnaden av väg 25 Österleden och trafikplats Fagrabäck beräknas nu kunna starta 2023 och ta ungefär två år.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons