Annons
Växjö

Region Kronoberg erbjuder ny vaccindos mot covid-19

Växjö • Publicerad 26 augusti 2022
.
.Foto: PETTER ARVIDSON

Den 1 september påbörjar Region Kronoberg höstens vaccination mot covid-19. I veckan skickas brev med erbjudande om att boka tid för vaccination mot covid-19 till invånare över 80 år samt riskgrupper ut.

De grupper som rekommenderas ytterligare en dos riskerar i högre omfattning än övriga grupper allvarliga konsekvenser vid covid-19-sjukdom.

Annons

De som är först ut att vaccineras är personer som är 80 år och äldre, personer som har fyllt 18 år och är i riskgrupp för allvarlig covid-19 (inklusive personer 18 år och äldre med måttlig till allvarlig immunbrist, personer med downs syndrom och gravida), personer boende på särskilt boende för äldre samt personer som har fyllt 18 år och har hemtjänst eller hemsjukvård.

– Om man tillhör en riskgrupp är det viktigt att man tar med sig brevet vid vaccinationstillfället. Vi ser också gärna att man visar upp sitt covidbevis för att sjukvårdspersonalen säkert ska veta hur många doser man tagit och när, säger Marie Jadner, vaccinationssamordnare i Region Kronoberg.

Regionen delar upp vaccinationen i åldersintervall för att de som behöver vaccinet mest ska få det först. När trycket på vaccinationstiderna minskar kommer personer som är 65+ att få brev och kunna boka vaccinationstid. Efter de prioriterade grupperna kommer det att finnas möjlighet för personer i åldrarna 18-64 år att ta en dos till, trots att Folkhälsomyndigheten inte rekommenderar någon ytterligare dos vaccin till den gruppen än.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons