Annons
Växjö

Region Kronoberg först ut med att stoppa provtagning av covid-19

Växjö • Publicerad 19 januari 2022
Region Kronoberg, arkivbild.
Region Kronoberg, arkivbild.Foto: Elvedin Basic

Region Kronoberg kommer som den första regionen i Sverige att pausa all provtagning av covid-19 för allmänheten, det meddelade de under onsdagens presskonferens. Anledningen är att den nationella analyskapaciteten är otillräcklig.

Totalt har cirka 9 000 prover har lämnats ut under måndag och tisdag innevarande vecka, samtidigt har regionen endast möjlighet att skicka 1 800 prover om dagen till labbet.

Annons

– Vi behöver säkerställa att vi kan ge svar på de prov som lämnas in, annars är risken att proverna ligger ett antal dagar och då kommer tillförlitligheten i provsvaret att bli sämre, sade Martin Myrskog, regiondirektör under pressträffen.

Enligt Christian Blomkvist kommer teststoppet påverka smittspårningen.

– Smittspårningen kommer att påverkas negativt, men om vi inte kan få proverna analyserade så blir det samma effekt och smittspårningen blir lidande.

Pausen kommer inte att omfatta vård och omsorgspersonal, som fortfarande kommer att kunna testa sig. De som redan har lämnat in sitt test eller har en tid bokad för test kommer att få sitt provsvar.

Hur länge pausen gäller är inte klart, men regionen hoppas kunna ge klartecken i slutet av veckan.

Erbjudande

Testa SMP digital plus: En månad för en krona

Just nu kan du testa Smålandsposten helt digitalt i en månad för endast en krona.

Du får tillgång till allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, sportsajterna minHockey.se och minBoll.se, MeraLjungby.se, MeraAlvesta.se, MeraNaringsliv.se, nöjessajten vxoWeek.se samt e-tidningen.

Läs mer om erbjudandet och teckna din prenumeration här!

Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons