Annons
Växjö

Region Kronoberg kan bli ledande på ekologiskt

Växjö • Publicerad 24 augusti 2021
Foto: Stefan Silvander Ahlrik

Ekologiska Lantbrukarna, som är en intresseförening för ekologiska lantbrukare, har gjort en kartläggning över hur regionerna arbetar för att uppnå de nationella ekomålen.

Nio av 17 undersökta regionala livsmedelsstrategier har mål för ekologiskt, men endast fyra är mätbara, visar rapporten.

Annons

Enligt rapporten sticker Region Kronoberg ut eftersom regionen saknar ekomål i sin strategi, men trots det ligger i framkant vad gäller ekologisk jordbruksareal och offentliga ekologiska inköp.

Region Kronobergs avsaknad av nationella ekomål beror på att deras livsmedelsprogram togs fram innan den nationella livsmedelsstrategin. Att engagemanget för det ekologiska lantbruket är synligt i Kronoberg fastställer rapporten.

– Vi hoppas verkligen att Region Kronoberg tar på sig ledartröjan och visar vägen för den ekologiska utvecklingen. Om de vågar satsa och växla upp det redan goda arbetet genom att formulera konkreta ekomål i sitt livsmedelsprogram skulle de kunna bli bland de främsta regionerna i landet på ekologiskt, säger Sofia Sollén-Norrlin, verksamhetsledare på Ekologiska Lantbrukarna i ett pressmeddelande.

Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons