Annons
Växjö

Regionala eldningsförbud kan bli vanligare

Kronoberg • Publicerad 5 april 2023
Brand i skog.
Brand i skog.Foto: Johanna Ursjö

Länsstyrelsen Kronoberg inför nya rutiner vilket gör att regionala eldningsförbud kan bli vanligare. Sedan tidigare har eldningsförbud utfärdats för hela länet av praktiska skäl men nu har länet tre olika geografiska områden som kan få ett eldningsförbud under brandrisksäsongen.

– Ett eldningsförbud innebär en inskränkning för medborgarna och då måste förbudet vara välgrundat. Det här nya systemet blir en fördel, då det nu går att motivera eldningsförbud om bara en del av länet har en hög brandrisk, säger Tomas Carlén, handläggare på Länsstyrelsen Kronoberg.

Annons

Kommunerna i Kronoberg har delats in i tre områden. Ljungby kommun, Markaryds kommun och Älmhults kommun ingår i Väst, Växjö kommun och Alvesta kommun i Mitt och Uppvidinge kommun, Lessebo kommun, Tingsryds kommun i Öst.

Länsstyrelsens beslut om eldningsförbud tas alltid i samråd med räddningstjänsten efter en bedömning av brandrisken i skog och mark.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons