GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Regionanställd misstänks för 364 olagliga registerslagningar

Växjö • Publicerad fredag 08:20 • Uppdaterad fredag 08:21
Genrebild.
Genrebild.Foto: NILS JAKOBSSON

En anställd inom Region Kronoberg misstänks ha gjort 364 olagliga registerslagningar i datasystemen. Han har nu åtalats för dataintrång.

Mannen har förnekat brott och i förhör uppgett att han gjort sökningar i systemet men endast för att lära sig.

Registerslagningarna har bland annat gjorts i ärenden rörande rättspsykiatriska kliniken, personuppgiftsincidenter samt patientnämnden. Mannen ska ha varit inne och läst i en del ärenden vid upprepade tillfällen. Han ska också ha sökt på personnummer och på personer som bor i hans eget område.

Säkerhetsavdelningen inom Region Kronoberg upptäckte dataintrånget efter att ha sett i loggkontrollerna att den anställde sökt på ärenden utan att behöva uppgifterna i sitt arbete.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.