Annons
Växjö

Regionanställda kritiska mot ledningen: ”Vi tar resultatet på största allvar”

Kronoberg • Publicerad 16 november 2023
Region Kronoberg
Region KronobergFoto: Elvedin Basic

Personal inom Region Kronoberg har vittnat om en tystnadskultur och att de inte upplever att de blir lyssnade på. Nu har det interna dialogklimatet i organisationen undersökts av externa konsulter som genomfört djupintervjuer med 50 medarbetare och en enkät som skickades ut till alla medarbetare i Region Kronoberg.

– Vi tar resultatet på största allvar. Det är nu resan börjar: vi ska tillsammans med chefer och medarbetare skapa den kultur vi vill ha i Region Kronoberg, säger regionstyrelsens ordförande Mikael Johansson (M).

Annons

Enligt rapporten finns det i delar av organisationen många chefsled mellan högsta ledning och medarbetare vilket kan skapa en känsla av avstånd och hierarki, medarbetare upplever att högsta ledningen inte ser och förstår hur det är att jobba i verksamheterna och att det saknas ett tydligt kommunicerat gemensamt mål.

Rapporten visar också att styrkorna bland annat är att de flesta medarbetare är stolta över sina uppdrag, trivs på sina arbetsplats och vill vara med och påverka.

– Resultatet visar att vi har styrkor att bygga vidare på, till exempel trivsel, trygghet och känsla av meningsfullhet. Men det finns brister när det gäller exempelvis känslan av delaktighet och tydliga gemensamma mål. På vissa ställen saknas tillit till högsta ledningen. Detta ger oss anledning att vara självkritiska. Just nu behöver vi verkligen en gemensam riktning, tillit till varandra och allas delaktighet, eftersom vi har påbörjat en tuff omställningsresa, säger Mikael Johansson (M).

En styrgrupp ska nu planera hur arbetat framåt ska se ut. Gruppen består av Mikael Johansson (M), Anna Zelvin (KD) och Henrietta Modig Serrate (S) från regionstyrelsens presidium samt HR-direktör, kommunikationsdirektör, hälso- och sjukvårdsdirektör och en facklig representant från centrala samverkansgruppen.

Läs mer nedan:

MISSA INTE VÅRT ERBJUDANDE!

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons