Annons
Växjö

Regionen fortsätter med digitala hembesök för tidigt födda

Växjö • Publicerad 28 februari 2023
Genrebild.
Genrebild.

När pandemin slog till så behövde neonatalvården (vård av tidigt födda barn och sjuka nyfödda barn) snabbt slå om från fysiska hembesök till digitala. I och med att restriktionerna blev fler så blev de fysiska hembesöken allt svårare att genomföra.

– Vi hamnade i ett läge där vi var tvungna att ställa om snabbt och fick förändra vårt arbetssätt efterhand. Bland annat märkte vi att det behövdes en tydlig samtalsmall med frågor för att inte missa viktig information, berättar Lilian Karlsson, avdelningschef för neonatalavdelning 10, på regionens hemsida.

Annons

Samtalsmallen som utvecklades gör även att föräldrar kan bli bättre förberedda för mötena.

Enligt regionen så var de digitala hembesöken en succé så till den milda grad att man fortsatte med dem även i ett postpandemiskt, restriktionsfritt samhälle. I dagsläget hålls två av tre hembesök inom neonatalvården digitalt. På regionens hemsida skrivs det att det fortfarande är viktigt att något av besöken är fysiska, i familjens hemmiljö, men att mixen av fysiska och digitala möten har varit uppskattad.

Andra fördelar som lyfts med att ha en större del digitala besök är tillgängligheten och att man sparat många mil på vägarna.

– Innan vi införde digitala hembesök körde vi 400 mil per månad men efter införandet kunde vi halvera den siffran. De digitala hembesöken ger en ökad tillgänglighet för hela Kronoberg eftersom vi hinner med fler besök per dag, säger Lilian Karlsson på regionens hemsida.

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons