Annons
Växjö

Regionen kan tvingas till miljardlån för att finansiera nya sjukhuset

Växjö • Publicerad 4 mars 2023
Jonas Karlström, ekonomichef på Region Kronoberg.
Jonas Karlström, ekonomichef på Region Kronoberg.Foto: Region Kronoberg/Pressbild

Under våren 2022 togs beslut om att ett nytt sjukhus ska byggas i Räppe och att Ljungby lasarett ska byggas ut.

På det året som har passerat sedan beslutet togs så har energikostnaderna skjutit i höjden, det har skett räntehöjningar, inflation och ökade materialpriser. Detta har gjort att regionen tvingas se över investeringarna.

Annons

Region Kronobergs ekonomiavdelning har därför tagit fram ekonomiska framtidsscenarier om sjukhusprojekten i Räppe och Ljungby slutförs. Ett av scenarierna är att ta stora lån.

– Om vi inte klarar av våra mål får vi negativa resultat och då blir lånebehovet väldigt stort om vi ska investera för 16 miljarder. I dag har vi inga lån och skulle vi behöva låna upp emot 14 miljarder blir det mycket mer än våra skatteintäkter och bidrag kommer att vara då, säger Jonas Karlström, ekonomichef region Kronoberg.

Här saknas innehåll

Skulle dessa lån tas så skulle Kronoberg, som idag är en av de lägst skuldsatta regionerna i landet, istället vara en av de högst belånade.

– Vi har flaggat för att vi är rädda för att skuldsättningen blir för hög och regionen blir då väldigt räntekänslig. Regionen behöver vidta åtgärder för att sänka kostnadsutvecklingen för klara sina resultatmål. Lyckas man inte kan man politiskt behöva ta ställning till eventuell skattehöjning, säger Jonas Karlström.

Ett sätt att få ner kostnaderna för de två byggena är att krympa ytan för dem.

– Egentligen vill vi titta på hur vi kan krympa ytan utan att göra något avkall på en säker och god hälso- och sjukvård. För det påverkar kostnadsbilden, säger regiondirektören Martin Myrskog.

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons