Annons
Växjö

Regionen ska kraftigt minska inhyrning av sjuksköterskor

Växjö • Publicerad 19 april 2023
Ida Eriksson (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Ida Eriksson (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.Foto: Marie Fransson

Region Kronoberg är långt ifrån ensamma om att vara beroende av inhyrd personal i vården. I ett steg mot att motverka detta så har man nu gått ihop med region Blekinge och region Kalmar för att kraftigt reducera inhyrningen av personal. Till att börja med så kommer man att fokusera på sjuksköterskor.

– Att ha en hög andel tillfällig personal skapar bristande kontinuitet och påverkar kvaliteten på vården och våra egna medarbetares arbetsmiljö negativt. Det kostar också enorma summor pengar för regionen. Det är skattemedel som vi hellre vill använda till att satsa på våra egna medarbetare och på att utveckla vården för kronobergarna, säger Ida Eriksson (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i ett pressmeddelande.

Annons

Kostnaderna för hyrpersonal har skjutit i höjden de senaste åren. Region Kronobergs prognos för 2023 är att hyrpersonal kommer att kosta 250 miljoner kronor. Sedan 2019 har andelen hyrsjuksköterskor ökat med 40 procent.

Planen är att de tre regionerna från och med 1 oktober kraftigt ska minska inhyrningen av sjuksköterskor. Roger O Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör, menar att det kommer att bli både tufft och utmanande. Till exempel kan väntetiderna i vården tillfälligt bli längre. Men han berättar också att man kommer att ge cheferna de verktyg som behövs.

– Det kommer bland annat handla om riktade åtgärder för att ge stöd till chefer och verksamhet, att genomföra rekryteringsinsatser och insatser för dem som redan arbetar hos oss och att sätta en struktur för tydlig samordning och samverkan inom och mellan verksamheter, säger Roger O Nilsson i ett pressmeddelande.

Här saknas innehåll

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons