Annons
Växjö

Regionen startar två akademiska vårdcentraler

Växjö • Publicerad 27 november 2022
Genrebild.
Genrebild.Foto: NIKLAS LARSSON

Region Kronoberg startar två akademiska vårdcentraler. Efter en ansökningsprocess är det nu beslutat att vårdcentralerna Capio Hovshaga och Skärvet från och med 1 januari 2023 ska vara akademiska vårdcentraler.

– Syftet med att introducera akademiska vårdcentraler i regionen är att underlätta för forskning och utveckling i primärvården, för att höja vårdkvaliteten och få en primärvård i framkant, säger Roland Olofsson Dolk, chef för Allmänmedicinskt kunskapscentrum som kommer att samordna de akademiska vårdcentralerna.

Annons

Varje akademisk vårdcentral ska etablera en struktur där forskningsmeriterad personal möjliggör fler studier för patienter att medverka i, samt möjlighet att integrera studentledda mottagningar.

Enligt ett pressmeddelande ska införandet på kort sikt leda till förbättrade möjligheter att bedriva utbildning och skapa möjligheter för medarbetare att delta i forskning. På längre sikt ska det bidra till utvecklingen av evidensbaserad vård och höja kvaliteten inom både kliniskt arbete och inom utbildning, utveckling och forskning i regionen. Dessutom väntas det bli lättare att rekrytera nya medarbetare.

2025 är planen att ytterligare två akademiska vårdcentraler ska starta upp.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons