Annons
Växjö

Regionen vill ta matematik- och teknikintresset till nya höjder

Region Kronobergs koncept Mot nya höjder erbjuder lärarna undervisningsmaterial och utmaningar som ska främja elevernas intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. Den turnerande färgglada Makerbussen besöker exempelvis skolorna tre dagar i veckan.
– Den innehåller ny cool teknik. En av elevuppgifterna i höst är att konstruera genmodifierade djur, säger utvecklingssamordnarna Josefine Wilson och Caroline Schough.
Växjö • Publicerad 22 november 2023
Lekfull pedagogik och ny cool teknik ska öka intresset bland ungdomarna att satsa pånaturvetenskap, teknik och matematik. Målet är att klara framtidens kompetensförsörjning iregionen, säger Josefine Wilson, Caroline Schough och Rene Jaramillo.
Lekfull pedagogik och ny cool teknik ska öka intresset bland ungdomarna att satsa pånaturvetenskap, teknik och matematik. Målet är att klara framtidens kompetensförsörjning iregionen, säger Josefine Wilson, Caroline Schough och Rene Jaramillo.Foto: David Färdigh

För att trygga Kronobergs framtida kompetensförsörjning krävs att fler unga utbildar sig inom naturvetenskap, teknik och matematik. Det är utgångspunkten för Mot nya höjder, som startade som projekt 2015 men som sedan 2021 är ett permanent koncept i regi av Region Kronoberg.

– Det är en långsiktig satsning för att skapa engagemang och klara vår kompetensförsörjning, säger Rene Jaramillo (M), ordförande i Regionala Utvecklingsnämnden.

Annons

Mot nya höjder erbjuder kostnadsfritt utbildningsmaterial och skräddarsydda utmaningar, framtagna av ett team pedagoger på regionen. Målgruppen är lärare med klasser i årskurserna fyra till nio.

– Alla lärare i länet har möjlighet att anmäla sin klass. Det finns inga motprestationer även om vi gärna tar emot synpunkter och reflektioner i slutet av terminen, berättar utvecklingssamordnarna Josefine Wilson och Caroline Schough.

Hur många deltar i Mot nya höjder?

– Nu i höst är det cirka 3000 elever. Vi hoppas att kunna öka den siffran ännu mer framöver.

Förutom att använda utbildningsmaterialet i sin undervisning kan lärarna också boka in ett besök av den färgglada Makerbussen.

– Den är fullastad med ny cool teknik. En pedagog håller i en lektion som pågår 1,5 timme och som innehåller en massa övningar. Höstens tema är Genteknik och DNA.

Eleverna får bland annat i uppgift att konstruera genmodifierade djur. Makerbussen har blivit ett populärt inslag på Kronobergs skolor.

– Ja, den rullar tre dagar i veckan och bokningarna brukar ta slut nästan direkt i början på varje termin.

Mot nya höjder samverkar även med andra offentliga och privata aktörer. En viktig del i konceptet är de Science Center-noder som finns eller är under uppbyggnad runt om i länet. På varje nod skapar Mot nya höjder en makerverkstad eller en makerworkshop tillsammans med nodens egna pedagoger. Totalt handlar det om sex stycken noder; Vetenskapshuset i Markaryd, IKEA-museet i Älmhult, Huseby Bruk i Alvesta och Epic i Växjö samt Kulturparken Småland och Veras Science Center i Ljungby som är under utveckling.

– Målsättningen är att det framöver ska finnas minst en nod i varje kommun. Eleverna kommer få möjlighet att åka runt och besöka alla Science Center. Tanken är att göra teknik och vetenskap tillgängligt för alla oavsett vart i länet man bor, säger Rene Jaramillo.

Annons

Mot nya höjder medverkar dessutom på Yrkesdagen som arrangeras i Växjö 17-18 oktober.

– Det är en stor mässa som kommer äga rum på Teatertorget och Konserthuset. Ungdomarna kommer att få inspiration och prova på olika yrken. Vi kommer ha en aktivitet tillsammans med Polisen där vi kör ett spännande case, avslöjar Josefine och Caroline.

Här saknas innehåll

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons