Annons
Växjö

Regionens byggsatsningar kostar mer än planerat – behöver tillföra 180 miljoner

Växjö • Publicerad 12 juni 2023
Foto: Olof Elfverson

Det rådande ekonomiska läget med inflation, räntehöjningar, index och komponentbrist gör att många byggsatsningar blir dyrare än planerat. I veckan väntas regionfullmäktige i Kronoberg fatta tilläggsbeslut på totalt över 180 miljoner kronor för byggnationerna.

Den största summan, 111 miljoner kronor, ska gå till nybyggnationen för rättspsykiatrisk vård vid Sigfridsområdet. Hösten 2020 beslutade regionfullmäktige om nybyggnation för rättspsykiatrisk vård och den kalkylerade kostnaden för mark- och byggnadsinvesteringar var på 165 miljoner kronor. Sedan dess har det hänt mycket vad gäller marknaden och ekonomin vilket gör att den totala investeringssumman i stället väntas bli 275 miljoner kronor.

Annons

Regionfullmäktige väntas också ge ytterligare 48,8 miljoner kronor för renovering av hus 1 och teknisk försörjning vid Sigfridsområdet där det blir lokaler för barnhabilitering, administration samt media- och städcentral. Det har framkommit ett behov av väggar och dörrar som har högre sekretess samt ett behov av administrativa platser i cellkontor på grund av stark sekretess och fler digitala möten. Tillsammans med bland annat inflationen och räntehöjningar behövs med pengar.

I september 2020 fattade regionfullmäktige beslut om att bygga en elbussdepå vid Norremark i Växjö för 165 miljoner kronor. Anläggningen tas i drift under hösten men nu ska regionen ge ytterligare 10,8 miljoner kronor på grund av prisökningar som skett till följd av inflationen och kriget i Ukraina.

Det finns också ett förslag på att ge 9,57 miljoner kronor för en ny värmeanläggning vid Grimslövs folkhögskola. I den första kalkylen överensstämde inte kalkylen och anbudspriset eftersom kalkylen inte hade tagit hänsyn till kostnaden för eventuellt behov av expansion av elkraft. Dessutom har kostnaderna för bergvärmepumparna ökat med 50 procent från ursprunglig kalkyl.

Besluten ryms inom Region Kronobergs budget 2023 med flerårsplan 2024-2025.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons