Annons
Växjö

Regionens projekt ska frigöra 165 tjänster

Växjö • Publicerad 22 maj 2023
Magnus Frithiof, programchef för omställningsprogrammet ”Närmare kronobergaren”.
Magnus Frithiof, programchef för omställningsprogrammet ”Närmare kronobergaren”.Foto: Region Kronoberg

Vårdbehovet blir större samtidigt som det finns en brist på vårdpersonal i regionen. Samtidigt behöver regionen dra ner sina kostnader med 100 miljoner kronor för att få ekonomin att gå ihop i framtiden.

Nu har 25 olika projekt dragits igång för att både frigöra tid inom vården samt få ihop besparingar på ungefär en kvarts miljard kronor fram till december 2024.

Annons

Några utav dessa projekt är central kontaktingång, patientkontrakt, kronobarnsmodellen, taligenkänning samt egenmonitorering. Tillsammans kan de fem leda till att 165 tjänster inom regionens frigörs i tid vid fullt införande av projekten.

Magnus Frithiof, programchef för omställningsprogrammet ”Närmare kronobergaren”, menar att det inte kommer att handla om att dra ner på personal utan snarare att den frigjorda tiden ska användas till att förbättra arbetsmiljön inom vården.

– Den frigjorda tiden ska användas till förbättrad arbetsmiljö och för att kunna möta de ökade behoven av hälso- och sjukvårdsinsatser fram till 2030 som beror på den demografiska utvecklingen, säger Magnus Frithiof.

– Det är med andra ord inte en fråga om att dra ner på personal, utan skapa bättre förutsättningar för utmaningarna som hela hälso- och sjukvården står inför.

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons