Annons
Växjö

Regionens verksamheter samsas i nya lokaler: ”Ett lyft”

Två helt skilda verksamheter som samsas i nya efterlängtade lokaler. På Sigfridsområdet pågår just nu inflyttningen för såväl Hjälpmedelscentralen som Regionarkivet.
– Det här innebär ett lyft för båda verksamheterna, konstaterar arkivarien Caroline Svensson och avdelningschefen Lina Svensson.
Växjö • Publicerad 22 april 2023
Hjälpmedelscentral plus Regionarkiv samsas i nya lokaler. En ovanlig kombination men vi trivs fantastiskt bra ihop, säger avdelningschefen Lina Svensson och arkivarien Caroline Svensson.
Hjälpmedelscentral plus Regionarkiv samsas i nya lokaler. En ovanlig kombination men vi trivs fantastiskt bra ihop, säger avdelningschefen Lina Svensson och arkivarien Caroline Svensson.Foto: David Färdigh

Hjälpmedelscentralen har länge efterlyst nya lokaler samtidigt som Regionarkivet har varit behov av utökade arkivutrymmen. Med tillbyggnationen på Sigfridsområdet har Region Kronoberg nu kunnat tillgodose båda önskemålen. Att så väsensskilda verksamheter delar fastighet kan framstå som en något okonventionell lösning men har visat sig bli väldigt lyckosamt.

– Den här kombinationen är unik i Sverige. Medarbetarna på både Hjälpmedelscentralen och Regionarkivet har gjort ett fantastiskt jobb tillsammans och matchar varandra på ett bra sätt. Jag känner mig stolt och glad över deras insatser, säger Jessika Andersen, planeringschef på Region Kronoberg.

Annons

Hjälpmedelscentralen tillhandahåller individuella hjälpmedel, främst med fokus på barn och ungdomar upp till 18 år. Det kan till exempel handla om manuella rullstolar, gånghjälpmedel och kommunikationshjälpmedel.

– Årligen förskriver vi cirka 3000 hjälpmedel och totalt finns det 12 000 hjälpmedel ute hos regionens invånare, berättar avdelningschefen Lina Svensson.

Efter flera år med provisoriska lokallösningar kan nu Hjälpmedelscentralen samla sin verksamhet med ett samlat lager, förbättrad verkstad och utrymme för utprovning av hjälpmedel. Verksamheten har även utökats med en diskmaskinsenhet som både underlättar för medarbetarna och som klarar de ökade hygienkraven.

– I de här nya lokalerna får vi ett bra fungerande flöde.

Regionarkivet har som uppdrag att vårda och tillhandahålla Region Kronobergs administrativa och medicinska arkivhandlingar, såväl analogt som digitalt. Arkivet sträcker sig från tidigt 1800-tal fram till nutid.

– Med tillbyggnationen har Regionarkivet utökats med nästan 14 000 hyllmeter. Vi har kunnat ta höjd inför framtiden. Med samlade arkivlokaler blir det mer lättarbetat och vi kan ge en ännu bättre service, berättar Caroline Svenson, arkivarie och teamledare på Regionarkivet.

Vilka är det som brukar vilja ta del av arkivmaterialet?

– Det är allt från släktforskare och vårdgivare till privatpersoner som begär ut handlingar. De vanligaste beställningarna gäller journalkopior, vaccinationer, betyg eller beslut. Enklast är att ringa till Regionarkivet och begära ut handlingarna.

Själva arkivlokalen uppfyller Riksarkivets regler gällande såväl luftfuktighet som temperaturer och brandsäkerhet.

– Arkiven får till exempelvis inte innehålla några som helst genomgående vattenrör.

Annons

Medarbetarna på Hjälpmedelscentralen och Regionarkivet har tillsammans fått vara med och påverka utformningen av den nya byggnaden. Caroline och Lina är nöjda med både det funktionella och det estetiska.

– Man har undvikit den sterila sjukhusmiljön och istället fått till en rogivande miljö med jordnära färger.

Med fikarum och gemensamma konferensrum på övervåningen så har personalen på Hjälpmedelscentralen och Regionarkivet blivit som kollegor – trots att de sysslar med helt olika verksamheter utan egentliga beröringspunkter eller synergieffekter.

– Men vi trivs fantastiskt bra tillsammans och har kul ihop!

Här saknas innehåll

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons