Annons
Växjö

Rekordår för Södra – föreslår miljardbelopp i utdelning

Växjö • Publicerad 19 februari 2023
Lotta Lyrå, vd Södra.
Lotta Lyrå, vd Södra.Foto: Alexander Hall/Södra

2022 blev ett rekordår för Södra. Både när det gäller resultat och produktion. När bokslut skrivs för 2022 redovisar Södra ett rörelseresultat på 7,8 miljarder kronor, en ökning med 47 procent jämfört med året innan. Det är den högsta noteringen i föreningens historia.

Nu föreslår föreningens styrelse en utdelning till sina medlemmar på över 3,2 miljarder kronor. Även det är en rekordnotering och skulle innebära 63 000 kronor per medlem. Beslut om vinstutdelning fattas på föreningsstämman i Lund den 31 maj.

Annons

– Södra gör ett rekordstarkt år. 2022 har varit intensivt och detta resultat är ett kvitto för den samlade kraften hos föreningens 51 000 medlemmar och 3 300 medarbetare. Det speglar familjeskogsbrukets viktiga roll i klimatomställningen tillsammans med medlemmarnas och medarbetarnas fantastiska insatser, säger Södras vd Lotta Lyrå i ett pressmeddelande och fortsätter:

Här saknas innehåll

– Vi är glada och stolta över att kunna föreslå en rekordutdelning. Vi har en exceptionell tid bakom oss och många medlemmar har bidragit genom åren för att skapa föreningens starka resultat. Det är viktigt att resultatet kommer medlemmarna till del – inte minst i tider när många direkt drabbas av höga energipriser och andra utmaningar.

Det är inte bara resultat- och utdelningsrekord som slagits under förra året. Södras massabruk producerade 140 000 ton mer papper 2022 än vad de gjorde 2021, vilket även det bidragit till de starka resultaten.

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons