Annons

Rekordintresse för halloween i år: ”Vi kommer att slå försäljningsrekord”

Det svenska halloweenfirandet går mot nya höjdare. Efter en svacka i samband med pandemin så ser årets upplaga ut att bli både läskigare och större än någonsin.
– Vi kommer slå försäljningsrekord på Halloweengrejer, konstaterar Magnus Ackefjord, butikschef på Partaj i Växjö.
Växjö • Publicerad 28 oktober 2023
Halloween är en av årets stora höjdpunkter. Man skapar härliga minnen tillsammans med barnen, säger Halloweenentusiasten Sara Bergkwist.
Halloween är en av årets stora höjdpunkter. Man skapar härliga minnen tillsammans med barnen, säger Halloweenentusiasten Sara Bergkwist.Foto: David Färdigh

Djävulshorn, diadem, dödskallar, zombiemasker, ögonlinser och vålnader i alla möjliga skräckinjagande skepnader. Halloweenfirandet pågår för fullt, något som märks väldigt tydligt inne på Partaj.

– Firandet påbörjades förra helgen men kulminerar den här veckan och fortsätter nog vidare in på höstlovet, Allt fler ungdomar anordnar halloweenparty hemma. Gästerna klär ut sig till olika karaktärer, allt från vampyrer till häxor och zombies. Vissa köper färdiga dräkter medan andra skapar en egen skräckkaraktär och bygger på med olika attiraljer.

Ruskigt populärt. Det svenska halloweenfirandet ser ut att slå rekord.
Ruskigt populärt. Det svenska halloweenfirandet ser ut att slå rekord.Foto: David Färdigh
Annons

Ser du några tydliga trender?

– Clownmaskerna är färre medan de självlysande LED-maskerna ökar snabbt i popularitet.

LED-masker är en tydlig trend i årets Halloweenfirande.
LED-masker är en tydlig trend i årets Halloweenfirande.Foto: David Färdigh

En mer övergripande trend är att det svenska Halloweenfirandet ökar stadigt och börjar närma sig det amerikanska.

– Det var en svacka under pandemin men i år har Halloweenförsäljningen formligen exploderat. Vi kommer att slå rekord, konstaterar Magnus.

Någon som gärna firar Halloween tillsammans med sina barn är Växjöbon Sara Bergkwist.

– Det är en av årets stora höjdpunkter. Vi pyntar hela lägenheten med Halloweengrejer och bjuder in till Halloweenkalas. Då brukar det vara fullt med utklädda barn här i alla åldrar från 2 till 15 år som leker och äter Halloweentårta.

Vad är grejen med Halloween?

– Syftet är att sprida glädje och skapa minnen för barnen. Dekorationerna ska vara lagom läskiga men framför allt ska de synas. Jag är av den åsikten att man inte ska göra något halvdant utan det är bättre att gå ”all in”.

Det här krypande spöket som kommer utkrypandes från soffan är en säker succé på Halloweenpartyt, säger Magnus Ackefjord på Partaj i Växjö.
Det här krypande spöket som kommer utkrypandes från soffan är en säker succé på Halloweenpartyt, säger Magnus Ackefjord på Partaj i Växjö.Foto: David Färdigh

Det som började med några pumpor för åtta år sedan har med tiden byggts på med såväl spöken som häxor, vampyrer och dödskallar. Sara har fyra jättelådor med föremål som hon plockar upp i mitten av oktober.

– Sedan är lägenheten Halloweenpyntad i tre till fyra veckor. Man ska ju hinna njuta av det!

Här saknas innehåll

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons