Annons
Växjö

Rekordmånga elcykelstölder i Kronoberg

Växjö • Publicerad 8 maj 2023
Genrebild.
Genrebild.Foto: MATHIAS BERGELD

2020 började Brottsförebyggande rådet att föra statistik över stölder av elcyklar specifikt. Då stals det 97 elcyklar i Kronoberg. Sedan dess har den siffran ökat lavinartat. Under 2022 stals det 242 elcyklar i Kronoberg, en ökning med 60 procent.

– Vi ser en ökning av stölderna och med tanke på den stora populariteten av elcyklar så ser vi att trenden kommer att hålla i sig. De här cyklarna kostar ofta mångdubbelt mer än en vanlig cykel, så vår starka rekommendation är att vara väldigt noga med lås, säger Johan Granholm, motorexpert på If.

Sammanlagt anmäldes 997 cyklar i Kronoberg under 2022, så elcykelstölder utgör ungefär två av tio stulna cyklar. På kommunnivå Växjö och Ljungby ut. Där var 25 respektive 30 procent av cykelstölderna elcykelstölder.

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons