Annons
Växjö

Rekordmånga kyrkor öppna i sommar

Växjö • Publicerad 4 juli 2022
Mariakyrkan i Växjö är en av många kyrkor som är öppna i sommar.
Mariakyrkan i Växjö är en av många kyrkor som är öppna i sommar.Foto: Lena Gunnarsson

Det blir rekordmånga sommarkyrkor i Växjö stift i år. I broschyren Vägen till kyrkrike listas i år 191 sommaröppna kyrkor.

– Det är roligt att kunna ses igen i kyrkorna efter pandemin, att kunna fika tillsammans, bjuda in till guidningar och så vidare. Sommarkyrkorna är generationsöverskridande, någonting som tilltalar olika åldrar, säger Sara Peterson, kommunikatör på Växjö stiftskansli.

Annons

För tredje året i rad blir det symboljakt där många av kyrkorna deltar. Första året kunde man samla drakar i stiftets kyrkor och i fjol var det duvor. Årets symbol är fisk, som finns i olika färger att samla i en nyckelring..

– Det finns många föremål och symboler i kyrkorna runt om i Växjö stift, som är laddade med betydelse. Fisken är en tidig kristen symbol som användes av de första kristna, som levde i en tid där det kunde kosta livet om andra fick veta att man var kristen. Fisken fungerade som ett gemensamt tecken genom att en person ritade en båge i sanden, halva fisken, och den andra personen kompletterade med bågen som saknades, säger stiftsantikvarie Maria Brynielsson.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons