Annons
Växjö

Rekordmånga lodjur i Kronoberg – kan bli jakt

Växjö • Publicerad 24 juni 2022
Foto: Andrea Bohl/Pixabay

Varje år gör Länsstyrelsen Kronoberg en inventering av lodjur. Resultatet av årets inventering visar att det finns 8,33 familjegrupper av lodjur i Kronoberg, vilket är fler än förra årets 4,5 familjegrupper. Det finns enligt årets inventering ungefär 46 lodjur i länet.

– Årets inventeringsresultat är det högsta vi någonsin haft. Det är tydligt att det går bra för lodjuren i länet, och att förra årets avbrott från den ökande trenden var ett tillfälligt undantag, säger länsstyrelsens rovdjurshandläggare Elin Åkelius.

Annons

Eftersom årets resultat ligger över förvaltningsmålet om fem familjegrupper är det möjligt för Länsstyrelsen att fatta beslut om licensjakt efter lodjur. Beslutet kring licensjakt tas i höst.

Lodjuren inventeras från 1 oktober till den 28 februari och under inventeringstiden söker spårarna efter lodjurshonor med ungar för att försöka ta reda på hur många föryngringar av lodjur som skett i länet under året. Inventeringen görs med hjälp av viltkameror, spårning på snö samt tips från allmänheten som sedan granskas och kvalitetssäkras.

Fakta

Inventeringsresultat i Kronobergs län de senaste åren

2022: 8,33 familjegrupper

2021: 4,5 familjegrupper

2020: 6,83 familjegrupper

2019: 4,5 familjegrupper

2018: 3,83 familjegrupper

2017: 2 familjegrupper

2016: 2,5 familjegrupper

Källa: Länsstyrelsen Kronoberg

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons