Annons
Växjö

Resmålen från Växjö – så ser framtiden ut för flyglinjerna

Småland airport satsade på 14 resmål förra året.
Hur många resmål finns det kvar nästa år?
Smålandsposten tar tagit reda på hur det blir 2024.
Växjö • Publicerad 27 september 2023
Just nu håller flygbolagen se över vilka destinationer de vill flyga till i sommar. 14 resmål fanns det från Växjös flygplats Småland airport den gångna sommaren.
Just nu håller flygbolagen se över vilka destinationer de vill flyga till i sommar. 14 resmål fanns det från Växjös flygplats Småland airport den gångna sommaren.Foto: Michael Probst
Malaga blev Europas huvudstad för smart turism 2020, tillsammans med Göteborg.Foto: Annika Goldhammer
Malaga blev Europas huvudstad för smart turism 2020, tillsammans med Göteborg.Foto: Annika Goldhammer

Malaga, Spanien

Hade premiär våren 2023 och gått väldigt bra enligt både flygbolaget Norwegian och Småland airport som hyllar den spanska destinationen.

28 oktober sker en sista flygningen för i år, men redan nu står det klart att Norwegian fortsätter flyga till Malaga från Växjö från och med april nästa år.

Big Ben i London.
Big Ben i London.Foto: Jessica Gow/Scanpix

London, Storbritannien

Annons

En av de populäraste weekend-målen, enligt Småland airports vd. Ryanair har flugit till London två år i rad nu från Växjö.

Den femte november blir den sista innan de tar en paus under vintern. Dock är inget klart att flyglinjen fortsätter nästa år.

Småland airport för just nu diskussioner med Ryanair om en fortsättning.

Mariacka området i Gdansk.
Mariacka området i Gdansk.Foto: Per Ohlsson

Gdańsk, Polen

Det tar en timme att resa mellan Gdańsk och Växjö. Även den linjen, som flygs av Ryanair, kommer att ta en paus efter november. Den här säsongen har linjen varit aktiv på tisdagar, torsdagar och söndagar.

Men till våren 2024 är den tillbaka, 15 mars närmare bestämt. Fredagar och söndagar, kan bli tre gånger i veckan.

Stockholm är den enda inrikes destinationen med flyg från Växjö.
Stockholm är den enda inrikes destinationen med flyg från Växjö.Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

Bromma, Stockholm

Växjös enda inrikesflyg har varit det mest omtalade. Flygbolaget Bra har under de senaste åren gjort fler förändringar och till och med pausat flyglinjen för att den inte varit lönsam.

Men flyget till Stockholm fortsätter även in på nästa år. Linjen Kristianstad-Växjö-Bromma går varje dag utom lördagar och just nu finns det inga indikationer på ändringar.

Larnaca, Cypern

Trafikerades av Tui och Ving från april till oktober 2023. Chartern till Cypern kommer även fortsätta nästa år. Datum och tider är ännu inte fastställda.

Kanarieöarna och Gran Canaria är populärt på vintern.
Kanarieöarna och Gran Canaria är populärt på vintern.Foto: Joakim Borén

Gran Canaria, Spanien

Börjar trafikeras nu i oktober och kommer köra fram till april nästa år. För denna vintern blir det dubbelt upp på Las Palmas. Förra året delade Ving och Tui på en flygmaskin var och nu har de ett varsin.

Här saknas innehåll

Teneriffa, Spanien

Teneriffa har Småland airport inte haft sedan pandemin bröt ut. Den här linjen är liksom Gran Canaria en renodlad vinterdestination.

Annons

Hittills är det fyra avgångar som går att boka i vinter och Tui flyger dem. Småland airports flygmarknadschef tror på 99 procent beläggning på den här linjen.

Teneriffa i Spaninen. Folk på stranden i Los Cristianos.
Teneriffa i Spaninen. Folk på stranden i Los Cristianos.Foto: Marianne Løvland

Alicante, Spanien

Ryanair flyger Alicante till och med början på november också. De började så tidigt som i mars det här året och efter den här hösten tar de ett uppehåll. Alicante skulle ha fått en paus i oktober men Ryanair valde att förlänga in på november.

Den kommer fortsätta även nästa år och gå två gånger i veckan.

Kreta-linjen fortsätter även nästa år från Växjö. Foto: Adobe Stock
Kreta-linjen fortsätter även nästa år från Växjö. Foto: Adobe Stock

Kreta, Grekland

Från maj till och med oktober går flyget till Kreta som Tui står för. Charterdestinationen fortsätter även nästa år. Tui har dock ännu inte spikat datum och tider.

Zadar, Kroatien

Ryanair har satsat på kroatiska kuststaden Zadar mellan maj och september. En destination som har funnits i ett par år nu från Växjö och ska även fortsätta nästa år.

Några datum är ännu inte fastställda.

Skopje och Nordmakedonien blir att räkna med framöver också.
Skopje och Nordmakedonien blir att räkna med framöver också.Foto: Darko Vojinovic

Skopje, Nordmakedonien

Wizzair valde att ta bort flera flyglinjer från Växjö. Bland annat till Tuzla och Belgrad. Men Skopje har valt att behålla under det här året och det mellan juni och fram till oktober. Eftersom Wizzair har begränsat med flygplan i vinter tar flyglinjen en kortare paus från Växjö.

Skojpe-linjen fortsätter dock nästa år och börjar flygas från april till och med slutet på oktober 2024. Två gånger i veckan. Vad det gäller Tuzla kommer Wizzair inte att flyga Tuzla-Växjö nästa år heller.

Split, Kroatien

Flygbolaget Bra har satsat mest på inrikesflyg men i år började man flyga från Växjö till Split tillsammans med resebolaget Ving. Flyglinjen var öppen mellan maj och juni 2023.

Ving har meddelat Småland airport att de fortsätter även nästa år. Några datum är inte klara och det är flera flygplatser som delar upp flygrutten till Split.

Turkiet och Antalya blir en flygdestination även nästa sommar.
Turkiet och Antalya blir en flygdestination även nästa sommar.Foto: Emrah Gurel

Antalya

Annons

Flög en gång i veckan den gångna sommaren och det står redan nu klart att Tui kommer fortsätta flyga charter till Turkiet från Växjö. Redan i maj kommer den här charterdestinationen att vara tillbaka.

Mallorca, Spanien

Tui har fortsatt valt satsa på Mallorca från Växjö även detta året. Sista flyget går i oktober till den Iberiska halvön tillhörande Spanien. Den här flyglinjen kommer även trafikeras nästa år, men datum ej klara.

Rhodos var brandhärjat under sommaren, men trots det var det mycket turism som tog sig dit från Sverige.
Rhodos var brandhärjat under sommaren, men trots det var det mycket turism som tog sig dit från Sverige.Foto: Henrik Montgomery/TT

Rhodos, Grekland

Drygt tre timmars resa tar det till Rhodos från Växjö. En flyglinje som Tui trafikerat och i oktober går även det här flyget sista gången innan man tar en paus under vintern.

Tui ska även flyga 2024 till Rhodos från Växjö.

Pristina, Kosovo

Prishtina ticket har stått för flygningarna till Kosovo den här sommaren från Växjö. Även nästa sommar kommer det gå att flyga till Kosovos huvudstad från Växjö. Inga datum är fastställda men det ser ut att bli under sommarmånaderna, med avgångar två till tre gånger i veckan.

Elvedin BasicSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons