Annons

Restaurangägare i Växjö måste betala 100 000 till staten

En restaurangägare i Växjö döms till böter och måste betala en företagsbot på nära 100 000 kronor, sedan gränspolisen vid två tillfällen avslöjat personal som saknade svenskt arbetstillstånd.
Växjö • Publicerad 25 oktober 2022
Foto: LARS-GÖRAN RYDQVIST, SMÅLANDSPOSTEN
Foto: LARS-GÖRAN RYDQVIST, SMÅLANDSPOSTEN

En Växjöbo i 40-årsåldern har dömts vid tingsrätten för två fall av brott mot utlänningslagen.

I februari genomförde gränspolisen en kontroll på mannens restaurang i centrala Växjö. Vid kontrollen upptäckte poliserna att en av de restauranganställda, som vid tillfället höll på att baka bröd, inte hade något svenskt arbetstillstånd.

Annons

När gränspolisen återvände till restaurangen någon månad senare anträffade man samme man utan arbetstillstånd och han togs med till förhör i polishuset.

Den anställde blev åtalad för brott mot utlänningslagen, men det åtalet fick läggas ner sedan han lämnat Sverige.

När restaurangägaren förhördes av polisen nekade han till att mannen som poliserna påträffade i lokalen var anställd. Enligt ägaren brukade mannen komma förbi restaurangen för att koppla av och ibland laga mat till sig själv. Ägaren tillade dock att han inte var medveten ”om alla lagar och regler som gäller kring att driva ett företag”.

Enligt tingsrätten är det bevisat att mannen utan tillstånd var anställd på restaurangen och ägaren straffas nu med drygt 14 000 kronor i dagsböter. Restaurangbolaget döms även att betala knappt 100 000 kronor i en särskild avgift till staten för brotten mot utlänningslagen.

Här saknas innehåll

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons