Annons
Växjö

Restaurangägare misstänks för grovt bokföringsbrott

Växjö • Publicerad 13 juli 2023
Växjö tingsrätt
Växjö tingsrättFoto: Nils Lindgren

En företagare som tidigare har drivit ett restaurangföretag i Växjö har åtalats för grovt bokföringsbrott och bokföringsbrott. Mannen var företrädare för företaget, som gick i konkurs 2021, och var ansvarig för bolagets bokföringsskyldighet men ska ha åsidosatt den skyldigheten.

I ett av företagets bokslut visade huvudboken för företagskontot ett saldo på över 600 000 kronor men motsvarande saldo på banken var drygt 16 000 kronor.

Annons

Under 2021 sattes nästan nio miljoner kronor in på bolagets bankkonto men knappt fyra miljoner av dessa hade inte bokförts. Under perioden har också 8,8 miljoner kronor tagits ut, varav över 5,3 miljoner inte bokförts.

Mannen misstänks också för att inte ha avslutat den löpande bokföringen med årsredovisning för räkenskapsåret 2020.

Åklagaren vid Ekobrottsmyndigheten yrkar också att mannen ska få näringsförbud i tre år för att han grovt åsidosatt sina skyldigheter i näringsverksamhet. Mannen har varken erkänt eller förnekat brott.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons