Restaurangkoncepten öppnar nytt i centrala Växjö
Det är tuffa tider för många restauranger när priserna på råvaror och hyror har gått upp samtidigt som kundernas ekonomi är mer ansträngd. Men det finns ljusglimtar och krögare som trots de bistra tiderna väljer att satsa.
Två av dessa är Miroslav Dragojevic och Izet Muric som sedan ett par år tillbaka driver Crust Pizza Lab i Malmö. Snart öppnar de tillsammans med den lokala krögaren Ahmed Alblebish en ny restaurang på Kronobergsgatan, precis intill Stortorget i centrala Växjö.
– Vi öppnar förhoppningsvis i början av december och det blir med våra två koncept, Crust Pizza Lab och Burrito Grande, säger Miroslav Dragojevic.
Crust Pizza Lab erbjuder pizzor med få ingredienser som passar ihop och Burrito Grande serverar burritos, bowls och quesadillas. I Växjö öppnar koncepten under namnet X. Food Lab.
– Vi har jobbat mycket med smakerna och vill att upplevelsen ska vara annorlunda. Menyn är gjord ur ett kulinariskt perspektiv och jobbar med få ingredienser som passar ihop. Vi har ett centralkök där vi förbereder merparten av maten och kör ut till enheterna och på så sätt säkerställer vi kvaliteten och en jämn smakupplevelse då maten hanteras på samma sätt varje dag, säger Izet Muric.
I lokalen på Kronobergsgatan har tidigare Choco Shill/Shill Centrum funnits och innan dess var det en snabbmatsrestaurang som gick under flera olika namn, som Nu:1 Mat och 4:ans Mat. Den förstnämnda restaurangen har drivits av Ahmed Alblebish som sedan tidigare driver Shill Dalbo, Salad & Smoothies i stationshuset samt glasskiosken på Storgatan i Växjö.
– Det är mycket tack vare Ahmed som vi öppnar i Växjö. Vi hade inte satsat här om det inte var rätt person med oss, säger Izet Muric.
Hur kommer det sig att ni väljer att satsa i Växjö, i dessa ekonomiskt tuffa tider?
– Vi har gjort en hel del undersökningar och känner att vårt koncept är så speciellt att det skiljer sig från mängden och att vi kan erbjuda en smakupplevelse på en annan nivå, säger Miroslav Dragojevic innan Izet Muric fortsätter:
– Vi ser oss mer som kompletterande än konkurrerande i Växjö och vill komma ifrån det vanliga. Växjö är en tillräckligt stort för att det ska funka med vårt koncept och i större städer är det svårare att sticka ut i den uppsjö av erbjudanden som finns. Många kommer upptäcka att vi är på gång och testar. Sedan måste vi se till att de vill komma tillbaka.
De satsar på servering på plats, med 40-50 sittplatser, avhämtning och hemleveranser. Den nya etableringen väntas innebära sex till åtta nya arbetstillfällen, varav flera är heltid.
”Vi ser oss mer som kompletterande än konkurrerande i Växjö”Izet Muric
Miroslav Dragojevic och Izet Muric startade tillsammans med Magnus Nilsson Crust Pizza Lab i april 2020 och hade då som mål att ha fem restauranger i Malmö och över 60 stycken i hela Sverige. Men sedan slog pandemin undan många av deras planer.
– Vi har fått ändra vår ursprungliga plan eftersom vi prickade in pandemin, kriget i Ukraina och de tuffa ekonomiska tiderna. Så vi försöker hitta rätt sätt att anpassa oss till marken nu. Kundbeteendena har ändrats jättemycket. Vi kommer, förutom i Växjö, även att öppna i Stockholm, Göteborg och Köpenhamn men måste vänta in rätt tid på expansionen i andra städer.