Annons
Växjö

Revisorer riktar skarp kritik mot Växjös kommunala skolor

Växjö • Publicerad 10 september 2022
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: LINDA AXELSSON

En rapport från revisionsföretaget KPMG visar att barn och unga i Växjös kommunala skolor inte får likvärdig utbildning, att kommunen lägger betydligt mindre pengar på skolmat och elevhälsa än riksgenomsnittet och att elever som har rätt till särskilt stöd inte får det.

I rapporten står det att utbildningsnämnden måste ”genom riktade och kraftfulla insatser vidta åtgärder för att tillförsäkra eleverna i kommunens grundskolor en likvärdig utbildning”, skriver Smålandsposten.

Annons

År 2020 kostade skolmaten 5 700 kronor per elever i Växjö kommun, vilket är 1 000 kronor mindre än riksgenomsnittet. Kommunen satsade också mindre på elevhälsan, 2 400 kronor per elev jämfört med 3 830 kronor i riket som helhet. Däremot satsade Växjö kommun betydligt mer på lärverktyg än rikssnittet, 7 200 kronor per elev.

Revisorerna riktar in sig på fyra problemområden. Det är särskilt stöd, modersmålsundervisning, svenska som andraspråk och brist på legitimerad och behörig personal. Läs mer här.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons