Annons
Växjö

Ridsatsningen nära konkurs – politikernas ilska mot bolaget: ”Jag har varit jättearg”

Växjö • Publicerad 25 januari 2024
Enligt Tobias Jönberg är den beräknade kostnaden för att få bygget av ett hästsportcenter i Bergunda klart cirka 32 miljoner kronor. Det saknas i dagsläget 7,5 miljoner kronor.
Enligt Tobias Jönberg är den beräknade kostnaden för att få bygget av ett hästsportcenter i Bergunda klart cirka 32 miljoner kronor. Det saknas i dagsläget 7,5 miljoner kronor.Foto: Lennart Ernstsson

Växjöortens Fältrittklubbs arenabolag Växjö Hästsportcenter har lånat 25,5 miljoner kronor av kommunen till satsningen på en ny anläggning i Bergunda. Men notan har stuckit iväg och nu är bolaget i akut behov av ytterligare runt 7,5 miljoner kronor. Det möts av kritik från politiskt håll.

Sedan 2018 finns det ett lånelöfte från kommunen på hela 55 miljoner kronor men de fick inte hela lånet eftersom kalkylen inte höll.

Annons

– Det känns lite som att de har fortsatt utifrån de 55 miljonerna och inte utifrån de pengar som de faktiskt haft tillgång till. Man kan inte göra så. Man kan inte bygga för pengar som man inte har. Jag har varit jättearg, säger Malin Lauber (S), kommunstyrelsens ordförande i Växjö, till Smålandsposten.

Kommunen har krävt att bolaget ska lämna in en försäkran med jämna mellanrum där de försäkrar att allt går enligt plan, vilket de har gjort.

– Det här gör mig ännu mer irriterad eftersom det verkligen inte har gått enligt plan. De har inte trampat på bromsen utan snarare trampat på gasen, säger Malin Lauber (S).

Hon säger att det har skadat förtroendet för föreningen och Växjö Hästsportcenter som inte har skött det på ett bra sätt.

Moderaterna och Kristdemokraterna meddelar via ett pressmeddelande att de inte vill att kommunen ska skjuta till mer pengar till Växjö Hästsportcenter.

– Styrelsen för bolaget har skriftligt intygat flera gånger för kommunen att projektet går enligt plan. Senare har det tyvärr visat sig inte stämma, då man byggt vidare utan att ha några pengar kvar att bygga för. Detta är djupt allvarligt, säger Pernilla Tornéus (M), andre vice ordförande i kommunstyrelsen.

– Missköter man sig så här grovt ska man helt inte kunna räkna med att kommunen går in och räddar ett enskilt projekt, säger Jon Malmqvist (KD).

Sverigedemokraterna föreslår att en oberoende extern granskning av projektet i Bergunda ska tillsättas och att inga nya lån ska ges i avvaktan på utredningen.

Växjöortens Fältrittklubb och Växjö Hästsportcenter behöver mer pengar för att få bygget färdigbyggt. Utan extra stöd riskeras en konkurs och kommunens ekonomer sitter nu och jobbar med olika alternativ för att rädda projektet.

MISSA INTE VÅRT ERBJUDANDE!

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons