Annons
Växjö

Risk för hög smittspridning

Växjö • Publicerad 25 oktober 2022
Foto: Alexander Hall

De senaste åren har varit relativt lindriga vad gäller influensa. Eftersom immuniteten hos befolkningen är låg finns det risk för hög smittspridning den kommande säsongen.

– Siffror från södra halvklotet visar att till exempel Australien, som nyligen haft sin influensasäsong, haft den högsta spridningen av influensa på flera år, säger smittskyddsläkare Christian Blomkvist.

Annons

Den 8 november börjar Region Kronoberg vaccinera de som fyllt 65 år, är gravid eller tillhör en medicinsk riskgrupp mot årets säsongsinfluensa.

– Vi lever fortfarande med covid-19-pandemin, och riskerar att få en hög smittspridning även i den sjukdomen under senhösten och vintern. Därför är det extra viktigt att personer i riskgrupp vaccinerar sig för att undvika svår sjukdom på grund av influensainfektion, säger Christian Blomkvist.

Alla över 65 år, gravida (från vecka 12) och medicinska riskgrupper kan även få sin påfyllnadsdos av vaccin mot covid-19 i samband med influensavaccinationen. Det ska ha gått minst fyra månader sedan den senaste dosen.

Influensavaccination ges på vårdcentralen.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons