Annons
Växjö

Robot ska vinna tid åt ögonkliniken

Växjö • Publicerad 8 mars 2023
Region Kronoberg, arkivbild.
Region Kronoberg, arkivbild.Foto: Elvedin Basic

Journalföring har tidigare tagit mycket tid i anspråk för läkare och medicinska sekreterare på ögonkliniken i Växjö. Nu har man, för att minska deras arbetsbörda, infört en journalrobot som journalför åt dem. En ändring som regionen menar gynnar såväl patienter som personal med sina omkring 4000 registreringar per år.

– Enligt våra beräkningar kan detta frigöra omkring 1 timme i veckan för en läkare och mellan 1,5 till 2 timmar för en medicinsk sekreterare. Tid som den personalen kommer kunna göra annat med, säger Sven Hector, specialistläkare på ögonmottagningen på centrallasarettet i Växjö i ett pressmeddelande.

Annons

Läkare kan nu be roboten ska plocka upp informationen från ett ställe och föra över det till nästa. Då gör roboten en anteckning i patientens journal, som läkaren i sin tur sedan förhandsgranskar och signerar.

– Resterande delar av förloppet är helt automatiskt, roboten ordinerar vilken medicin som patienten ska ha och skickar ett meddelande till den medicinska sekreterare som då kan boka in patienten på en ny behandlingstid, säger Sven Hector.

Här saknas innehåll

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons