Annons
Växjö

Rödgröna partiernas budget vann i Växjö

Under tisdagen beslutade Växjö kommunfullmäktige om den nya budgeten för 2023. Det blir Socialdemokraternas, Vänsterpartiets och Miljöpartiets förslag som blir verklighet.
Växjö • Publicerad 22 november 2022
Växjö kommunfullmäktige röstade igenom S, V och MP:s budget för Växjö kommun 2023.
Växjö kommunfullmäktige röstade igenom S, V och MP:s budget för Växjö kommun 2023.Foto: Elvedin Basic

I somras röstades Alliansens budgetförslag igenom. Men sedan dess har mycket hänt i den lokala politiken. På grund av höstens val blev det en ny budgetomröstning för den nya kommunfullmäktige och nu blev det nya styret med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet som fick igenom sin budget med 29 röster. 22 personer röstade för Allians för Växjös (M, KD och L) budgetförslag och tio avstod.

Socialdemokraterna gick i höstens kommunalval framåt med flera procentenheter och efter att Centerpartiet lämnat förhandlingsbordet med övriga allianspartier har S och C förhandlat fram ett avtal. Det innebär att Centerpartiet haft ett inflytande i budgeten och politiken och släpper fram Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Malin Lauber (S)
Malin Lauber (S)Foto: Elvedin Basic
Annons

I det nya styrets budget finns bland annat satsningar på 107 miljoner kronor till skolan och 45 miljoner kronor på omsorgen. Det rör sig bland annat om att stärka elvevhälsan, utveckla fritidsgårdsverksamheten och att satsa på utbildning och personal för ökad bemanning inom äldreomsorgen. Partierna vill också göra en utdelning på 246 miljoner kronor från de kommunala bolagen.

I den vinnande budgeten finns satsningar på sommarlovskort till ungdomar i kollektivtrafiken, trygghetsskapande åtgärder i form av bland annat fältarbete och mobila team, att vuxenutbildningen ska startas upp även i kommunal regi och att en tjänst för en hållbarhetschef som är en del av koncernledningen ska skapas.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons