Annons
Växjö

Rose-Marie Holmqvist (S) historisk i Växjö kommun

Växjö • Publicerad 18 oktober 2022
Bo Frank (M) önskar Rose-Marie Holmqvist (S) ett lycka till som ny ordförande i Växjös kommunfullmäktige.
Bo Frank (M) önskar Rose-Marie Holmqvist (S) ett lycka till som ny ordförande i Växjös kommunfullmäktige.Foto: LENA GUNNARSSON

Under tisdagens kommunfullmäktige i Växjö togs ett historiskt beslut. För första gången har Växjö fått en kvinnlig kommunfullmäktiges ordförande efter att Rose-Marie Holmqvist (S) blivit vald.

Det stod mellan henne och Bo Frank (M) som den senaste mandatperioden varit kommunfullmäktiges ordförande. Rose-Marie Holmqvist fick 32 röster mot Bo Franks 29 efter att ledamöterna från S, V, MP och C röstat på Socialdemokraternas förslag till ordförande.

Annons

Alf Skogmalm (S) valdes till kommunfullmäktiges 1:e vice ordförande och Bo Frank (M) valdes till kommunfullmäktiges 2:e vice ordförande. Ordförande i valberedningen för mandatperioden 2022-2026 blir Marie-Louise Gustafsson (S).

Rose-Marie Holmqvist, som är 72 år och bor i Bredvik, har varit ledamot av Växjö kommunfullmäktige sedan 1991. Hon är vice ordförande i Socialdemokraterna i Växjö och har tidigare haft flera tunga politiska uppdrag, bland annat som ordförande i dåvarande Hyresbostäder, ledamot av kommunstyrelsen och dess arbetsutskott och flera uppdrag inom dåvarande socialnämnden. Hon har även arbetat inom fackförbundet Kommunal.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons