Annons

Rosengren (M): ”Maktskiftet sker i Kronoberg”

Riksdagsvalet har blivit den rysare som många förutspådde. Högerblocket ser just nu ut att få en mandat mer än de rödgröna partierna och kronobergarna har varit med och påverkat resultatet.
– Kronobergarna har röstat för ett maktskifte, säger Oliver Rosengren, Moderaterna i Kronobergs toppnamn till riksdagen.
Växjö • Publicerad 13 september 2022
Oliver Rosengren (M)
Oliver Rosengren (M)Foto: LENA GUNNARSSON

Drygt 6 200 av 6 578 valdistrikt har räknats i riksdagsvalet men än så länge finns det inget slutligt valresultat. Det preliminära resultatet visar att M, KD, L och SD ser ut att få 175 mandat mot S, V, MP och C som just nu har 174.

Kronobergs län har sex mandat i riksdagen och under den gångna mandatperioden har Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna haft två mandat vardera och Moderaterna och Centerpartiet har haft en ledamot var. I årets val ser Centerpartiet ut att tappa sin riksdagsplats och mandatet går enligt det preliminära resultatet till Moderaterna.

Annons

– Jag tar inte ut segern i förskott och brukar säga att man inte har vunnit förrän man tar hand över nät. Men som resultatet ser ut just nu har Moderaterna i Kronoberg gjort en mycket god valrörelse i riksdagsvalet. Vi ser ut att gå från tre till fyra mandat som vill ha Ulf Kristersson som statsminister. Eftersom det är en så liten marginal i valet kan man säga att maktskiftet sker i Kronobergs län och gör skillnad. Kronobergarna har röstat för ett maktskifte, säger Oliver Rosengren (M) som toppar Moderaternas riksdagslista i Kronoberg.

I Kronoberg ligger Moderaterna på 19,5 procent i riksdagsvalet enligt det preliminära resultatet. Det är en ökning med 0,3 procentenheter och till skillnad för valet 2018 gör partiet i Kronoberg ett bättre val än i landet i stort.

– Det är en arbetsseger för våra valarbetare. Resultatet är inte klart än men känslan är att arbetsinsatsen som vi har gjort som län och lag har gjort skillnad. Exempelvis är moderata studenter, som har kampanjat natt efter natt, dag efter dag, största parti på campusområdet.

I valet 2018 tappade Moderaterna i Kronobergs län ett riksdagsmandat till Sverigedemokraterna och Katarina Brännström (M) har varit partiets enda Kronobergspolitiker under mandatperioden. Nu ser Moderaterna ut att få två mandat de kommande fyra åren. Oliver Rosengren toppar partiets riksdagslista följt av Thomas Ragnarsson i Ljungby och Sofia Stynsberg i Växjö.

– Jag tar som sagt inte ut segern i förskott utan rösterna räknas fortfarande. Men jag är så innerligt stolt och tacksam att jag har fått göra den här valrörelsen tillsammans med Thomas och Sofia. Vi har besökt företag, skolor, äldreomsorg och varit i varje kommun i länet flera gånger. Jag sa till dem igår att vi nog inte kan ha gjort mer och att vi under valdagskvällen skulle få se om vi hade gjort rätt. Med resultatet som hittills finns är min känsla att vi har gjort rätt, säger Oliver Rosengren.

Vad händer för dig nu?

– Idag ska jag ner till vår lokal på Storgatan där vi traditionsenligt ska möta väljarna dagen efter valdagen. Jag har lite möten men senare i veckan tänkte jag inta ryggläge i en och en halvdag och inte gå ett steg. Jag ska se i kapp den nya Tolkien-serien The Rings of Power som släpptes mitt under valrörelsen och som jag inte haft tid att kolla på.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons