Annons
Växjö

Rosengren (M) vill se tio kronor billigare snus

Växjö • Publicerad 23 mars 2022

Växjöpolitikern och riksdagskandidaten Oliver Rosengren (M) föreslår kraftigt sänkt skatt och slopade tillsynsavgifter för att göra snusdosan billigare.

Han vill att punktskatten på snus sänks till en femtedel av dagens nivå vilket hade inneburit ungefär tio kronor per snusdosa, att punktskatten på tobaksfritt snus helt avskaffas, att smaksättning inte förbjuds och att tillsynsavgifter på tobaksförsäljning avskaffas.

Annons

Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi (Eso) under finansdepartementet har undersökt samhällskostnaderna för snuset och siffrorna från 2016 visar att kostnaderna understiger intäkterna med marginal. Samhället drog då

in 2,9 miljarder kronor i skatteintäkter samtidigt som kostnaden som belastar samhället beräknades till 630 miljoner kronor.

Erbjudande

Testa SMP digital plus: En månad för en krona.

Just nu kan du testa Smålandsposten helt digitalt i en månad för endast en krona.

Du får tillgång till allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, sportsajterna minHockey.se och minBoll.se, MeraLjungby.se, MeraAlvesta.se, MeraNaringsliv.se, nöjessajten vxoWeek.se samt e-tidningen.

Läs mer om erbjudandet och teckna din prenumeration här!

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons