Annons
Växjö

Rovdjur räknas i länet

Växjö • Publicerad 4 november 2022
Foto: Andrea Bohl/Pixabay

Den 1 oktober påbörjades höstens inventering av rovdjur i Kronobergs län. Lodjur och vargar ska räknas för att skaffa underlag till eventuell licensjakt på främst lodjur då de, tillsammans med kungsörn, är det stora etablerade rovdjuret i länet. Enligt länsstyrelsen får länet besök av ensamma vargar då och då, oftast hanar som letar efter en hona att bilda revir med.

Nu behöver Svenska Jägarförbundet få in observation på lodjur i Kronoberg. Då det saknas snö görs detta genom viltkameror. Antalet lodjur mäts genom antalet föryngringar, alltså hur många ungar en hona har fått.

"Resultatet från säsongen 2021 – 2022 gav 8,33 föryngringar av lodjur, så mycket sannolikt blir det licensjakt denna säsong. Beslut väntas före jul.", skriver Svenska Jägarförbundet Kronoberg på sin hemsida.

Charlotte StjernkvistSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons