Annons
Växjö

Rydes medgrundare om elsparkcyklarna i Växjö: ”Är laglig näringsverksamhet”

Under lördagen placerade företaget Ryde ut flera elsparkcyklar runtom i Växjö. Detta trots att kommunen inte har gett dem, eller någon annan aktör, tillstånd.
– Vi har orienterat kommunen per e-post och telefon på fredagen om den tilltänkta lanseringen och har i den förbindelsen även bett om ett möte med kommunen, säger Johan Olovsson, medgrundare till Ryde.
Växjö • Publicerad 19 september 2021 • Uppdaterad 20 september 2021
Under lördagskvällen placerades flera elsparkcyklar ut runtom i Växjö. Företaget Ryde menar att kommunen inte kan förbjuda dem från att ställa ut sina elsparkcyklar.
Under lördagskvällen placerades flera elsparkcyklar ut runtom i Växjö. Företaget Ryde menar att kommunen inte kan förbjuda dem från att ställa ut sina elsparkcyklar.Foto: Carl Carlert

Tycker ni att det är rimligt att ställa ut elsparkcyklar utan tillstånd från kommunen?

– Uthyrning av elektriska sparkcyklar är laglig näringsverksamhet och innefattas således av den fria etableringsrätten för näringsverksamhet. Grundpremissen på frågan är inkorrekt - man skulle kunna vända på det och ställa sig frågan om det är rimligt med en negativ inställning till laglig näringsverksamhet som det finns en uppenbar efterfrågan för, säger Johan Olovsson.

Annons

Företaget Ryde anser att de inte har gjort något olagligt när de har ställt ut sina elsparkcyklar, då fordonen rent tekniskt räknas som cyklar enligt Johan Olovsson och därmed behöver inte Ryde något tillstånd från kommunen.

Vad innebär det att ni inte bedriver en tillståndspliktig verksamhet?

– Uthyrning av elektriska sparkcyklar är laglig näringsverksamhet och innefattas således av den fria etableringsrätten för näringsverksamhet. Utplacering av elektriska sparkcyklar är att räkna som cykelparkering. Betalning och kontraktsingåelse genomförs via en app.

Johan Olovsson berättar att Ryde gärna ingår ett samarbete med kommunen när det gäller vissa aspekter, såsom särskilda områden där parkering bör vara förbjuden enligt kommunen.

– Vi önskar att tillhandahålla en god tjänst som det finns en efterfrågan för. Responsen så långt har visat att detta är något folk har väntat på.

Vet ni om elsparkcyklarna har blivit använda på det dryga dygn som de stått ute i Växjö?

– Responsen har varit otroligt god! Det är tydligt att det finns en betydande efterfrågan.

Ordförande i tekniska nämnden i Växjö tycker att ert beteende är respektlöst. Har ni någon kommentar till det?

– Det är tråkigt att de orden används. Vi önskar att erbjuda en god tjänst och bedriver laglig näringsverksamhet. Vi kommer nog att pratas vid i morgon och får säkert mer inblick i respektive sidas inställning. Från vår sida tillrättalägger vi gärna verksamheten framöver i samråd med kommunen.

Kommunen planerar att i kontakt med polisen beslagta de elsparkcyklar som står på ett sådant vis att de stör den allmänna ordningen. Hur ser ni på det?

Annons

– Uthyrning av elektriska sparkcyklar är i dag tillgängligt i mer eller mindre alla stora och mellanstora städer i Sverige och är laglig näringsverksamhet. Vi har inte hört om någon annan stad som åberopat sig ett sådant hanterande, men vill tro att vi får mer klarhet efter att vi fått pratat ihop i morgon, avslutar Johan.

Här saknas innehåll

Isabelle HaagSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons