Annons
Växjö

S får fortsätta i opposition: ”Beklagar verkligen det”

Växjö • Publicerad 18 oktober 2022
Henrietta Serrate (S).
Henrietta Serrate (S).Foto: Alexander Hall

Socialdemokraterna i Kronoberg ökade med över två procentenheter i höstens regionval och det har varit spekulationer om att det kan bli ett maktskifte i Region Kronoberg. Så kommer det inte att bli. Under tisdagen meddelade partierna i Alliansen att de under onsdagsförmiddagen ska hålla en pressträff för att berätta om det framtida samarbete.

Socialdemokraterna meddelar i ett pressmeddelande att de fortsätter som opposition i regionen. Efter valet har S fört samtal med Vänsterpartiet, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna men samtalet har inte lett till någon överenskommelse mellan partierna.

Annons

– Våra väljare har röstat för ett nytt styre i Region Kronoberg, ett styre lett av socialdemokrater och inte moderater. Vi har verkligen försökt att bilda ett nytt, stabilt S-lett majoritetsstyre men det går inte när Alliansen vägrar släppa taget om varandra. C, KD och L väljer hellre M och därmed SD som samarbetspartner än oss. Jag beklagar verkligen det, säger oppositionsråd Henrietta Serrate (S).

Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna har tillsammans 25 mandat och för en majoritet i regionfullmäktige krävs 31 mandat. Vänsterpartiet och Socialdemokraterna har tillsammans 26 mandat. Sverigedemokraterna har tio mandat.

Fakta

Valresultatet i regionvalet i Kronoberg

S: 33,07% (+2,07)

M: 21,6% (-1,07)

SD: 15,58% (+2,9)

KD: 8,28% (+0,75)

V: 7,59% (+0,33)

C: 6,76% (-4,17)

L: 4,25% (+0,21)

Fakta

Mandatfördelningen

S: 21 (+2)

M: 13 (-1)

SD: 10 (+2)

KD: 5 (Oförändrat)

V: 5 (Oförändrat)

C: 4 (-3)

L: 3 (Oförändrat)

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons