Annons
Växjö

S kräver krissamtal om läget på akuten i Växjö

Växjö • Publicerad 12 januari 2023
Akutmottagningen i Växjö.
Akutmottagningen i Växjö.Foto: Hilda Frankki

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) riktade i höstas kritik mot akutkliniken i Växjö. Det är enligt IVO risk för allvarliga vårdskador på grund av brister på vårdplatser, en stressad arbetssituation och svårigheter med bemanningen.

Nu kräver Socialdemokraterna krissamtal om läget på akuten. De vill att Alliansstyret ska kalla till samtal med alla partier för att lösa situationen.

Annons

– Situationen för medarbetare och patienter på akutavdelningen är ohållbar. Fackförbund och enskilda medarbetare har slagit larm länge. I höstas kom också stark kritik från IVO. Det är allvar nu – politiken måste ta ansvar för att lösa situationen, säger oppositionsrådet Henrietta Serrate (S).

Socialdemokraterna vill bland annat se en höjd grundbemanning, kortad veckoarbetstid, flexiblare möjlighet att ta semester, vårdplatskoordinatorer på jourtid och att personalen ska garanteras stöd och tid för reflektion när svåra händelser uppstått.

– Vi måste lita på professionen och ge personal och avdelningschefer större möjligheter att organisera sig och besluta om lämpliga insatser och åtgärder. Region Kronoberg behöver en bättre personalpolitik som lockar nya medarbetare men även får fler att stanna, säger Magnus Carlberg (S) 2:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons