Annons
Växjö

S och V i samarbete i regionen: ”Kraftfull opposition”

Växjö • Publicerad 24 oktober 2022
Kerstin Wiréhn (V), gruppledare, och Henrietta Serrate (S), oppositionsråd.
Kerstin Wiréhn (V), gruppledare, och Henrietta Serrate (S), oppositionsråd.Foto: Pressbild

Alliansen ska fortsätta styra Region Kronoberg i minoritet och Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har gått i opposition. Nu har S och V också skrivit på en valteknisk samverkan inför kommande mandatperiod. Partierna kommer även att lägga fram ett gemensamt budgetförslag för Region Kronoberg 2023.

De har fler röster än Allianspartierna som därmed kommer att behöva söka aktivt stöd av Sverigedemokraterna för att få igenom sina förslag.

Annons

– Socialdemokraterna har hela tiden varit tydliga med att vi vill bilda ett nytt, S-lett majoritetsstyre utan samtal eller samverkan med Sverigedemokraterna. Det fanns flera alternativ som passade in på den beskrivningen. Tyvärr avvisade C, L och KD våra försök att bilda ett nytt majoritetsstyre. Nu kommer vi tillsammans med V att gå i kraftfull opposition, säger Henrietta Serrate (S) oppositionsråd.

Både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet gick framåt i höstens val. De två partierna har 26 av 61 mandat i regionfullmäktige samtidigt som Alliansen har 25 mandat. Sverigedemokraterna har tio mandat.

– Till skillnad från nuvarande och kommande moderatledda styre, som tappade 4 mandat, fick våra partier ökat stöd från väljarna. Det tillsammans med vår valtekniska samverkan innebär att vi kan bilda en ännu starkare opposition än innan, säger Kerstin Wiréhn (V), gruppledare.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons