Annons
Växjö

S och V släpper gemensamt budgetförslag - ”Det ekonomiska läget är riktigt dåligt”

Växjö • Publicerad 2 juni 2023
Henrietta Serrate (S).
Henrietta Serrate (S).Foto: Elvedin Basic

Under måndagen släppte Socialdemokraterna och Vänsterpartiet sitt gemensamma budgetförslag för regionen. I förslaget vill man göra satsningar för att öka grundbemanningen samt höja lönerna inom regionen.

– Vi föreslår bland annat höjd grundbemanning, mer pengar till löner och återinförande av höjt OB-tillägg för alla som jobbar i dygnet runt-verksamhet. Det här är frågor vi drivit länge och kommer fortsätta hålla i tills de blir av, säger Henrietta Serrate (S) oppositionsråd i ett pressmeddelande och fortsätter:

Annons

– Utan bättre personalpolitik kommer Region Kronoberg inte kunna leverera den vård invånarna förtjänar. Vi sticker inte under stolen med att det kommer bli tufft, det ekonomiska läget är riktigt dåligt, men vi har både vision och vilja för att på riktigt förbättra villkoren för regionens medarbetare.

En annan punkt partierna trycker på i sitt pressmeddelande är arbetsskor. Ett beslut är redan taget om att införa gratis arbetsskor men enligt Kerstin Wihrén (V) så saknas pengarna. Därför vill man nu enligt henne gå från ord till handling och se till att gratis arbetsskor blir verklighet i regionen.

Man vill även ha mindre central styrning vilket Magnus Carlberg (S) menar skulle göra regionen till en mer attraktiv arbetsplats.

– Vi vill se mindre central styrning och mer tillit till chefer och medarbetare ute i verksamheterna. De måste få bestämma mer själva. Idag upplever många vi pratar med att det är svårt att själva förändra och förbättra verksamheten på grund av många centrala riktlinjer. Schemaläggning, semesterplanering och lönesättning är några exempel som vi ofta får till oss. Det måste ändras om regionen ska bli en attraktivare arbetsgivare.

Beslutet om vilken budget som klubbas igenom tas på regionfullmäktige 14–15 juni.

Fler punkter ur S och V:s budgetförslag

– Pensionärsrabatt i kollektivtrafiken

– Pengar avsätts för att införa organiserad prostatacancertestning för män över 50 år.

– En antenatalavdelning, dvs. en avdelning specialiserad på vård före födseln, ska införas för att ge bättre och tryggare graviditetsvård i Kronoberg.

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons