Annons
Växjö

S vill att fler ska få OB inom vården

Växjö • Publicerad 21 juni 2023
Henrietta Modig Serrate (S).
Henrietta Modig Serrate (S).Foto: David Johansson

I en motion som skickats in till regionfullmäktige skriver Henrietta Modig Serrate (S) att hon och hennes parti vill återinföra en höjning av OB-tillägg. Detta ska gälla alla som jobbar i dygnet-runt-verksamheter inom vården.

Detta gjordes redan för några år sedan för att komma till bukt med bemanningsproblemet som vården redan då stod inför. Satsningen som gjordes då infördes i två steg: först för sjuksköterskor och sedan för övriga medarbetare som har OB-tillägg i sina avtal. Denna satsning slopades dock under våren 2020, något som S vill ändra på. Hon vill att styret följer i region Hallands fotspår.

Annons

– Alla medarbetares obekväma arbetstid är lika viktig och värdefull. Därför är det självklart för oss socialdemokrater att fortsätta driva frågan om höjt OB-tillägg för alla, inte bara några, som arbetar i dygnet-runt-verksamhet. Det är hög tid att det moderatledda styret gör om och gör rätt i frågan om rättvisa OB-tillägg, precis som deras partikamrater i Region Halland gjort nyligen. Går det där går det här. Vi hoppas på bifall från samtliga partier när motionen vi lämnat in kommer upp för beslut i regionfullmäktige, säger Henrietta Modig Serrate (S), 2:e vice ordförande i regionstyrelsen och oppositionsråd i ett pressmeddelande.

Förslaget innebär att dygnet-runt-arbetare inom vården skulle få en 50 procent över ordinarie avtalad OB-ersättning. Kostnaden för att genomföra förslaget beräknas vara 25 miljoner kronor.

Här saknas innehåll

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons